iklan sikit..HAHAHA

Total Pageviews

Tuesday, May 3, 2011

mengenal maksud kehidupan melalui kuih lapis tradisional

setelah agak lama aku mendiamkn diri dlm bidang blog sebab sibuk dgn kerja, life, hal hal lain. kini aku kembali utk meringkaskn apa yg aku rasa dlm hati tentang kehidupan kita sbg manusia kt atas muka bumi nih. banyak perkara aku lalui dalam beberapa bulan ini. bukan semuanya indah indah dan tak ketinggalan jugak kisah pahit. biarlah aku membawa korang semua menyusuri cerita ini dgn perumpamaan supaya lebih artistik utk korang baca okay.

gambar sekadar hiasan


manusia ni macam kuih lapis yg biasa jual kt pasar pasar tani, pasar pagi, pasar minggu. ala yg kaler putih pink tu...sedap je kan rase die..kuih lapis ni nampak aje mcm same..putih pink tu, tapi isi dalam kite tak tahu mcm pepatah "rambut sama itam, hati lain lain", hitam ke pun rambut kome tu =.="

 memang manis dan mcm tu la manusia. lapisan atas sekali tu ibarat orang yg paling terkenal la, hidup mewah, kire ape nak mesti dapat...tapi korang kene ingat! yg atas sekali tu lah paling senang kene "mark". semua org akan nak mesti punye , yelah org hot.. dan lapisan atas ni lah paling senang kene "carik" , ada je tangan nk amik. tapi untung jadi org mcm ni kalo pandai jaga diri. takdelah senang dipergunakan oleh org lain. maklumlah dah jadi perhatian ramai..betui x?

gambar sekadar hiasan


pada lapisan di tengah tengah kuih lapis ni, kedudukan seseorang tu bole diakatakan agak selamat sebab ada backup atas bawah..kire kalo die nk ape2 bole mintak tlg ke ape ke..tapi depe di kuat memanipulasikan orang lain..ye la , ce korang pikir kalo korang tonggang terbalikkan kuih lapis tu..nampak same je kan..so yg tengah ni main peranan la mase tu, die bole letak orang kt atas die jatuh kebawah. dan bole naikkan org yg ada kt bawah die.. jadi org kt tengah tengah ni bole jadi "diam diam ubi berisi", "api dalam sekam" dll . tapi yg bagusnye deme ni bole jadi peng"iya"...ape orang lain cakap die pun "iye" je ler. HAHAHA!!! dalam "iye" tu ade maksud sbnrnye, kene hati2 ye komer.

lapisan bawah sekali kuih lapis ni ibarat orang2 yg low profile, underdog.. golongan yg fight for them right. biasanya mereka ni selalu disisihkan tetapi deme kuat berusaha supaya tidak selama lamanya disisihkan.. macam kuih lapis. bahagia paling bawah ni jarang orang nk carik sebab dah kenyang..takpun yg belah bawah tu dah hangit..sape nak, so manusia yg dlm lapisan ni orang malas nk amik taw..nk brkenalan dgn depe. kire kalo ade member2 pun deme deme jer le..xde org lain. yg bagusnye deme ni xkan mudah terpengaruh dgn anasir luar yg bukan bukan tuh sbb deme berfikiran matang. orang yg byk fikir hala tuju. kire 87.86% drpd manusia yg dari golongan bawah kuih lapis ni bole berjaya dlm hidup sbb pengalaman mengajar mereka dan juga ada motivasi yg tinggi.

kesimpulannye, apa yg aku tulis kt sini setakat drpd sudut fikiran aku..kalo korang setuju atau x bole komen kt sini atau kt fb aku http://www.facebook.com/abbnh
jadi renung2kan dan selamat

5 comments:

  1. bgs..satu skrip pelakon yg bgs..yeyeh bebeh.

    ReplyDelete
  2. lu mmg puitis la br0!

    -akram-

    ReplyDelete
  3. saya xmakan kuih lapis! huhuhu..

    ReplyDelete
  4. tahniah . .
    hebat gila tu boleh menterjemahkan sifat manusia melalui kuih . .
    Artistik ! ! !
    hehe

    Tasha Follow y0ur blog . .

    ReplyDelete